GRISUNDRET

Här på farmen har vi en hel del grisar som vi nämnt tidigare. Tjejgrisarna bor i ett grishus för sig och killgrisarna bor i ett annat en bit därifrån. För att grisarna ska bli dräktiga måste de ha en viss temperatur, men den temperaturen har grisarna ej uppnått och därför har man ej blandat hane och hona under de senaste fem månaderna. Många djur på farmen och därbland grisarna har mått väldigt dåligt under en period, djur har dött, blivit sjuka och inte kunnat skaffa barn som tidigare utan anledning. Därför har alla på farmen bett väldigt mycket över djuren senaste tiden. Sherry, som jobbar mycket med djuren här på farmen har sedan vi kom pratat om att vi måste ”speak life into these animals”. För ungefär 2-3 veckor sedan var hon nere och bad speciellt för grisarna och att de skulle fyllas med liv. Ungefär en vecka senare började de misstänka att grisarna, alla 3 honorna var dräktiga, men vågade ändå inte riktigt tro på det. Men efter någon dag konstaterade de att så var fallet. Alla 3, var dräktiga utan att ha träffat någon hane. Och kanske tvekar du nu och tänker att de måste ha hoppat in i varandras hus, men det går verkligen inte, det är omöjligt. När de konstaterat att grisarna faktiskt var dräktiga så beräknade man att det var 2-3veckor kvar tills de skulle födas, men redan dagen efter kom första kullen med 9 små griskultingar och efter ytterligare 2 dagar senare kom nästa och även denna gången 9 stycken småttingar. Det spännande i detta är att grisar är dräktiga exakt 3månader, 3 veckor och 3 dagar. Men för grisarna på farmen tog det en helg för första grismamman. En helg+2 dagar för den andra grismamman och senare under veckan födde också den tredje grismamman en kull.

Men hur ballt är inte detta?!?! Snacka om att fylla grisarna med liv. Och det är inte en slump att det var just grisarna, de är den viktigaste delen av farmen ekonomiskt.

Vi har även varit med och bett för en sjuk ko, Flower. När vi kom hit hade hon legat ner i 2 veckor utan att kunnat resa på sig, men efter att vi bett och hjälpt henne att ställa sig upp (ja, vi bar en ko!) så har även hon har piggnat till och springer nu runt i hagen och äter gräs med de andra kossorna.

Detta är inte riktigt vad vi är vana vid hemifrån Sverige. Vi frågade våra vänner här nere om de tror att det sker mer under i Afrika än i Europa och de svarade ja. När vi blir sjuka går vi till doktorn, när vår bil går sönder åker vi till verkstaden, här är inte det en självklarhet utan allt de har är Gud.

Ett amen på detta va?



Kommentarer
Jonathan <3

Coool läsning Stina!!!

2013-04-09 @ 00:34:01


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0